Noniin, nelja paivaa on oltu Nairobissa. Kokoonpano on mielenkiintoinen: lokakuun alussa aloitti yhteensa yhdeksan uutta vapaaehtoista, joista seitseman on suomalaisia, yksi on sveitsista ja yksi saksasta. Ihan kuin oltais jollain suomalaisten seuramatkalla :D 

Lauantaina olin siis perilla kahdeksalta aamulla ja heti lentokentalta tullessa nahtiin nelja kirahvia savannilla. Minut vietiin isantaperheeseen ja sanottiin et tullaan hakemaan puolen tunnin paasta. Perheeseen kuuluu 18v tytto ja 12v poika. Aiti (ja ilmeisesti myos isa), isosisko ja pikkusisko on nyt Kisumussa kaymassa perheen aidin isoaidin luona. Samassa isantaperheessa asuu myos toinen suomalainen vapaaehtoinen. Talo on aika iso, alakerrassa on olohuone, keittio ja makuuhuone ja ylakerrassa kolme makuuhuonetta, wc ja kylppari. Pitas ottaa video talosta, mutten ole viela kehdannut. Ikkunoissa on kalterit, ja ymparilla korkea aita tai oikeastaan muuri, jonka paalla on lasinsiruja pystyssa. Vaihtoehtoisesti muurin paalla voi olla piikkilankaa. Perheen lapset, Andrew ja Gret (?) on oikeen mukavia ja jotain oon rupatellu niitten kans Suomesta ja Keniasta, Afrikasta ja Euroopasta, ruuasta yms. Oma-alotteisesti ne ei ala jutteleen, mutta ovat kuitenki kiinnostuneita ku niitten kans alkaa puhumaan jotain. Keskenaan ne puhuu swahilia ja enkkua meidan kans. Tai itseasiassa Nairobin slangi on swahilin ja enkun sekoitusta.Takalaisten enkusta on valilla ja varsinkin aluksi vaikea saada selvaa ja selvasti myos naiden on vaikea saada meidan enkusta selvaa, mut toimeen tulee oikein hyvin :)

Lauantaina meilla oli 'lyhyt' tunnin orientaatio, joka kuitenkin venahti lahes kuusituntiseksi :D katottiin vahan seuraavan viikon ohjelmaa, avattiin kenialaiset liittymat kaikille ja kaytiin supermarketista vetta ja hyttysverkot, kaytin syomassa ja istuskelemassa ja katottiin reitit isantaperheen luo. Kaikki perheet asuu tosi lahella toimistoa et ei mee monta minuuttia kavelymatkaan.

Sunnuntaina me lahettiin yhen toimiston tyypin, Davidin, kans Nairobin kansallispuistoon. Tai me oltiin lauantaina suunniteltu et lahetaan keskenaan sinne, mut sita ei oikein suositeltu, ymmarran kylla miksi. Ei oltais kylla selvitty :) Eka mentiin siis matatulla Nairobin keskustaan ja sielta sitten toisella matatulla kansallispuistoon. Siella kaytiin semmonen 'Safarikavely', joka oli vahan niinku Ranuan elainpuisto oikeastaan. Siella naky pygmihippoja, sarvikuono, albiinoseeproja, pari leijonaa, paviaaneja ja jotain muita apinoita, strutsi, jotain sorkkaelaimia ja krokotiileja ja ehka jotain muuta.... Se ei ollu ihan kirvean ihmeellinen paikka, mut ihan mielenkiintonen tai oikeastaan se elaintarhasysteemi ja maisemat oli kiinnostavampia ku elaimet :D 

Sielta me sitten mentiin matatulla ja loppumatka kavellen Giraffe Centeriin, jossa oli tosi sulosia kirahveja varmaan lahemmas kymmenen ja niita sai syottaa ja silittaa. Se oli taman (mika sen nimi nyt olikaan..) uhanalaisen kirahvilajin suojelukeskus. Sit me mentiin taas matatulla Bomas of Kenyaan, joka on jonkinlainen perinteisen kenialaisen kulttuurin keskus. Siella alkoi just tosi hieno esity erilaisia afrikkalaisia tansseja ja akrobatiaa yms. Siella ois ollu myos perinteinen afrikkalainen kyla savimajoineen, mut sita me ei ikava kylla ehditty nahda kun paikka meni kiinni. Syotiin vaan siella, oli oikein hyvaa kasviscurrya chapatileivan kans. Sitten tultiin taas kahdella matatulla takaisin BuruBuruun, missa on toimisto ja missa me kaikki asutaan. Alunperin sunnuntain piti olla vapaapaiva, mut eihan me mitaan haluttu levata ja oltiinkin sitten koko paiva reissussa. Oli tosi mukava ja mielenkiintoinen paiva! Davidin puheesta on kaikista vaikein saada selvaa ja me oltiin kaikki koko ajan vahan pihalla et mihin ollaan menossa :D Seurattiin kiltisti perassa :) Ja huvittavinta oli ehka, etta ku takalainen tapa on kulkea hitaasti, 'pole pole', niin David yritti koko ajan kiirehtia meita ja naytti valilla aika turhautuneelta ku me oltiin 'niin hitaita' ja me luultiin et pitaa ottaa rennosti :D

Matatuilla matkustaminen oli elamys sekin. Ne on pikkubusseja, aika vanhoja ja monesti raihnaisia ja taynna ihmisia. Ja musiikki pauhasi, tosin vain ensimmaisessa ja viimeisessa matatussa, niin kovaa, etta sisaelimet ja oikeasti koko matatu tarisi sen tahissa. Kuulemma jos musiikki soi matatussa liian kovaa, on itse liian vanha :D ja vanhemmat ihmiset kayttaakin isompia busseja. Ja sekin on huvittavaa etta rahastaja (ja musiikki ja varilliset valot) yrittaa hirveasti houkutella ihmisia kadulta kyytiin. Vaikea kuvailla takalaista meininkia :D Yksi matka matatulla maksaa muuten n. 50 Kenian shillinkia eli 50 senttia. Eika hinnat muutenkaan paata huimaa, lounas toimiston lahella maksaa 1-2e, limsa 50snt, minuutti netissa sentin, hyttysverkko n. 4e ja litra vetta kaupassa 50snt. Paasymaksut sunnuntaisiin nahtavyyksiin oli jotain 600-700kshs, eli ei paha nekaan. 

Saa taalla on muuten tosi miellyttava. Yolla, aamulla ja illalla on viileaa, mutta paivalla on ulkona aika kuuma, vahan niinku Suomessa oli viime kesana. Mutta ei silti niin paha ku vahan tuulee koko ajan ja aurinko menee valilla pilveen. Ja sisalla on oikein miellyttavan viileaa, ei yhtaan kuuma. Aika polysta taalla on ja 'kavelytiet' teiden vieressa on polyavaa hiekkaa mutta ei sita oikeastaan huomannu ku eka paivana. Ja tana aamuna ku pesin takapihalla kasin vaatteita oli likavesi ihan polynruskeaa :) 

Kirjotan lisaa kun kerkean, ehka huomenna tai ylihuomenna, nyt kasi vasyy liikaa kirjottamisesta :) Ja sanokaa mita haluatte tietaa! Terkkuja!