Kerronpa nyt sitten siita mun projektista, nyt kun jo tiedan siita jotain :) Menin sinne siis kaksi viikkoa sitten maanantaina toisen vapaaehtoisen, kreikkalaisen Angelan kanssa. Matka Nairobista kestaa matatulla vajaa kolme tuntia, ensin mennaan Mombasa Roadia itaan pain ja Salama -nimisen kylan kohdalla sitten kaannytaan Kikokoon pain. Salama ja Kikoko nakyy GoogleMapsissa, ja itseasiassa meidan lahin kyla, Kilome, nayttaa myos loytyvan sielta. Kilome on pieni kylapahanen, jossa on muutamia kauppoja joista saa kaikkea tarpeellista, kuten riisia ja vessapaperia :P Mutta uskokaa tai alkaa, koko kylassa ei myyda suklaata! Se oli kylla pienoinen jarkytys, taytyy myontaa ;-) Nunguni on lahin vahan isompi paikka, jossa on aika paljon kauppoja ja sielta saa myos yhdesta marketista suklaata, 40 gramman "levyina", hahhaa! :D Nungunissa me kaydaan aina tiistaisin ostamassa tomaatteja ja muita vihanneksia, kun siella on silloin toripaiva.

Ja meidan koti on Kyalessa, joka on Nungunin ja Kilomen valissa. Kyalessa on katolinen kirkko, koulu ja kioski. Me asutaan Kyale Small Homessa, joka on vammaisille lapsille tarkoitettu koti aivan koulun vieressa. Kaikilla lapsilla on vanhemmat (paitsi Stephenilla, josta isoaiti huolehtii loma-aikoina), mutta ne menevat kotiin vain lomakuukausiksi. Koti on perustettu 1991, jotta lasten ei tarvitsisi matkustaa kodin ja koulun valia joka paiva. Talla hetkella siella asuu 24 lasta, joista nuorin on 9-vuotias ja vanhin 18-vuotias. Lapsista kuusi on pyoratuolissa ja myos muut ovat jonkinasteisesti fyysisesti vammasia ja osa myos henkisesti. Lapset ovat tosi ihania ja kiltteja ja auttavat toisiaan koko ajan. Pihapiirissa on keittio, varasto ja ruokailuhuone yhdessa rakennuksessa, toisessa Maman makuuhuone, opiskeluhuone, minun ja Angelan huone ja kaksi dormia, toinen pienille ja toinen isoille tytoille. Poikien kaksi huonetta ovat nykyaan toisessa rakennuksessa. Lisaksi pihassa on kaksi vessaa, kanala, katos lehmalle ja lampaiden ja vuohien suoja. Lehmia on yksi, vuohia ja lampaita yhteensa varmaan yli kymmenen ja kanoja viitisentoista + parisenkymmenta kananpoikaa.  

Meidan tehtavana on auttaa Mama Patriciaa kaikessa missa apua tarvitaan. Patricia on hoitanut lapsia ja kotia kymmenen vuotta 24 tuntia vuorokaudessa ja hanella on vapaata vain koulujen loma-aikoina. Patricia on kylla aivan uskomaton tyyppi ja tosi mukava. Hanella on 16-vuotias poika, joka opiskelee sisaoppilaitoksessa aika lahella Kyalea ja jota han kay sillon talloin tapaamassa. Patrician mies on kuollut reilu kymmenen vuotta sitte. 

Mina ja Angela herataan vuoroaamuin puoli kuudelta, eli samaan aikaan kuin Mama ja lapset. Toinen saa nukkua pidempaan, eli jonnekin seitsemaan asti. Aamun ensimmainen homma on tiskatas edelllisen illan astiat. Sen jalkeen haetaan tuoretta maitoa kioskista ja tehdaan tuli ja keitetaan teeta. Teessa on puolet maitoa, puolet vetta ja yksi lusikallinen ite teeta, mutta se on tosi hyvaa :) Aamupalaksi syodaan paahtoleipaa. Lapset on tassa vaiheessa jo lahteneet kouluun ja juoneet kupillisen "puuroa" aamupalaksi. Puuron tekee Watchman, vanha mies, joka valvoo joka yo meidan pihalla. Aamupalan jalkeen mina ja Angela siivotaan makuuhuoneet ja opiskeluhuone kahdella vanhalla paidalla. Se on ehdottomasti kaikista arsyttavin homma, mutta joskus sen aina saa tehtya hyvalla tuulella :P Se ei onneksi kesta kovin kauaa, tunnin tai pari, riippuen siita kun paljo me rupatellaan :) Angela on tosi mukava ja oon niin mielissaan etta me ollaan Kyalessa kahdestaan! Yksin ois kylla tosi yksinaista

Siivouksen jalkeen me joko laiskotellaan, pestaan kasin pyykkia tai autetaan lounaan tekemisessa. Lapset saa joka paiva lounaaksi githeria, joka on pelkkaa keitettya maissia ja papuja. Meidan lounas on yleensa riisia, joskus spagettia ja tomaatti-sipuli-peruna-kastiketta. Se on kylla hyvaa, mutta taalla energia tulee suurimmaksi osaksi hiilihydraateista ja loppu sitten rasvasta, proteiinia ei paljoa saa.... Kerran me syotiin vihreita papuja ja ne oli kylla hyvia. Ja kahdesti ollaan syoty kalaa. Ja joo, kylla se kalan syominen vahan allotti :-/ Ei sillon eka kerralla niinkaan, mutta varsinkin toisella kerralla Kyalessa, kun meilla oli omenakastiketta (omena on pienten n. kolmisenttisten kokonaisten kalojen nimi). Kastike oli suoraan sanottuna aika pahaa ja allotti kylla syoda niita kokonaisia pikkukaloja :( Mutta kalaa oli ruokana juuri minun takia, joten pakkohan sita oli syoda :P Patricia ei syo ollenkaan itse kalaa, joten yleensa meilla on onneksi kasvisruokaa :) Sillon talloin me syodaan ugalia ja sukumawikia, joka on minusta oikeasti hyvaa! Ja osaan tehda sita itekin :) Pinaatti leikataan pieneksi silpuksi/raasteeksi ja haudutetaan puolisen tuntia sipulin ja parin tomaatin kans. Ja ugali on paksua maissipuuroa, jota voi syoda melkein minka tahansa kanssa. Supper eli dinner on yleensa aika samanlainen kuin lounas, eli riisia, ugalia, sukumawikia tms. Lapset syovat illalla joko ugalia ja sukumaa tai riisipapupataa. Eli lapsilla on yhteensa kolme eri ruokavaihtoehtoa... Onneksi meilla on vahan useampi :P Hassua, etta me kaikki luultiin etta afrikkalainen ruoka ois oikein hyvaa ja mausteista, mutta ainakin tahan asti se on ollut tosi yksipuolista ja ainoa mauste jota suolan lisaksi joskus kaytetaan on tuore korianteri. Mutta rannikolla ruoka on kuulemma mausteisempaa.

Jep, lounaan jalkeen sitten tiskataan taas astiat ja joko laiskotellaan, pestaan pyykkia tai useimmiten vaan leikitaan ja oleskellaan lasten kanssa. "Harakka huttua keittaa" on muuten erittain suosittu :D mita muita leikkeja niita on? Kertokaapa :) miten menee esim. se "onkosta nakyny meijan passia"? Enka Hepokattiakaan oikein muista... Unoa pelattiin kans yks ilta, se on kylla hyva peli. Mulla on kans Yatzy mukana, mutta en osaa edes ite pelata sita,heh :P haluaisko joku ettia netista sen ohjeet suomeksi tai englanniksi, ku mina en ite ehi. Nyt oon ekaa kertaa kaymassa Kyalesta Nairobissa ja siis ekaa kertaa kahteen viikkoon netissa. Sahkoposti oli taynna, joten jos joku on lahettanyt mulle postia 15. paivan jalkeen, se ei ole tullut perille. Ja tannekin pitaa jotain vaan taysilla kirjottaa, joten pahoittelen kompeloa ja erittain sekavaa kirjotusta :P Kyalesta on lahimpaan nettikahvilalliseen kaupunkiin parin tunnin matka, mutta me ollaan ehka menossa sinne ensi viikolla Patrician ja Bendetan kanssa. Bendetalla, joka on aivan ihan tytto ja mun swahilin opettaja, on silloin siella laakariaika, joten pitakaa peukkuja etta ehtisin silloin myos nettiin! :D Yritan kirjoittaa lisaa sitten, nyt taytyy taas lopettaa :-/ Mutta tiivistettyna kuulumiset: oikein mukavaa enimmakseen, mita nyt valilla vasyttaa ihan mahottomasti, varmaan kun kaikki on niin erilaista. Mutta terveena oon pysyny, eika oikeastaan oo ollu mitaan hankaluuksiakaan. Nettia vaan (ja suklaata, sita pitaa ostaa taalta nairobista kunnon varastot :P) kaipailisin Kyaleen kovasti... Terkkuja kaikille ja nauttikaahan syyslomista te joilla semmonen on :D